Меню
Your Cart

Катафореза

Какво е катафореза и как работи?

Най-краткият отговор на въпроса какво е катафореза е следният: технология чрез потапяне на обработвания детайл във вана с електролитен разтвор за боядисване, при която чрез електрически процес между отрицателния заряд на обработвания детайл и положителния заряд на боята се постига равномерно покритие (филм) с боя. Електроотлагането продължава, докато се постигне желаната дебелина на покритието, която може да се регулира чрез увеличаване или намаляване на нивото на напрежение. Следва процес на изпичане при температура между 160 и 180°C.

Основният принцип на работа на катафорезата е на базата на електрофореза. Електрофорезата е технология, която е позната от повече от 120 г. във времето и с напредването на технологиите вместо първоначалния вариант, при който детайлът е положително зареден (анод), катафореза процесът се развива в съвременния си вариант (катод). Ето защо понастоящем технологията е позната и като катодно електрофорезно боядисване. Тя е широко прилагана в различни сфери на индустрията поради факта, че с нея се постигат винаги отлични резултати, независимо от вида на детайлите.

Предимства на катафореза процеса:

  • Равномерно, качествено и надеждно покритие дори при трудни за обработка детайли (кухини ; ръбове ; части със сложна геометрия);
  • Възможност за регулиране на дебелината на нанесения слой, така че да се гарантира качеството на постигнатото покритие;
  • Висока степен на антикорозионна защита;
  • Висока устойчивост на покритието при високи температури и други негативни влияния;
  • Екологичен и високоефективен от икономическа гледна точка метод, особено в съпоставка с традиционните методи за боядисване.

Катафорезата е незаменима в случаите, в които регулирането на дебелината на покритието е от изключително значение (като напр. в автомобилната индустрия), ако детайлът за боядисване има труднодостъпни зони и при производството на специфични изделия, при които има специални изисквания за устойчивост.

“Спрейтех БГ” предлага на българския пазар технологичното оборудване на един от световните доставчици на финишни системи AABO-Ideal A/S.

Сравнение на катафорезата с прахово и течно боядисване

Технологията катафореза позволява да се постигнат винаги високоустойчиви и надеждни покрития чрез компютърно управление на принципа на работа на катафорезата. Ето защо намира все по-широко приложение, като в редица индустрии, в които има специални изисквания към качествата на покритието, тя е единствено решение.

Предимства и недостатъци на катафорезата:

  • Постигане на добър баланс между екологичните характеристики на технологията и икономическата му ефективност;
  • Изключително защитно покритие срещу корозия, високи температури и други неблагоприятни въздействия;
  • Технологията катафореза позволява равномерно покритие дори и на най-труднодостъпни елементи и детайли и др.;
  • Широко приложение на технологията в индустриалния сектор.

Основният недостатък на катафорезата е фактът, че самият процес на полагане на покритието трябва да бъде извършен чрез потапяне във вани, което обаче трудно се осъществява за едрогабаритни детайли.

Спрямо търсените крайни резултати, сравнение между праховото и течно боядисване показва преимущество на катафорезата. Праховите бои обикновено водят до по-дебели слоеве покритие. При катафорезата се нанасят частици с много по-малък размер; има високо ниво на контрол на дебелината на нанасяне чрез регулирането на използваното електрическо напрежение; позволява равномерно покритие и достигането до труднодостъпни зони, тъй като детайлът е потопен изцяло във вана с електролитен разтвор. Крайният резултат е по-високо качество на покритието по отношение на антикорозионните му свойства, адхезията и т.н.

Допълнително, обработката чрез катафореза позволява последващо прахово или конвенционално боядисване.

Що се отнася до естетика, издръжливост и устойчивост на покритието, праховото боядисване осигурява несравнима устойчивост на атмосферни влияния, превъзходна твърдост, повишена устойчивост на влага, подобрено запазване на блясъка и по-добра защита срещу UV лъчите. Поради тази причина, редовно катафорезата е комбинирана с последващо прахово покритие. В комбинация, тези 2 процеса осигуряват дълготрайност, изключителна издръжливост, антикорозионна и UV защита със стилно финишно прахово покритие.

“Спрейтех БГ” е дистрибутор за България на водещите технологични решения в областта на течното, праховото боядисване и катафорезата.

Катафореза: Спрейтех БГ

Водещите технологични решения на българския пазар за процеса на катафореза предлага фирма “Спрейтех БГ”. Нашата компания е оторизиран дистрибутор за страната ни на един от глобалните лидери в производството на финишни покрития и оборудване – AABO-Ideal. Брандът е добре познат на световния пазар и продуктите и услугите му се използват в редица сектори и индустрии по света.

В областта на катафорезата, AABO има множество разработки и специализирано оборудване, така че да се гарантира винаги отличен резултат и висококачествено изпълнение на покритието. Много важна в това отношение е предварителната обработка.

Катафорезното покритие все повече разширява своето приложение, защото няма съществени недостатъци. То позволява постигане на висока защита на повърхностите от корозия, високи температури и др. Също така чрез технологията се обработват дори и детайли с труднодостъпни елементи, като поради микроскопичните частици при обработката се избягват дори микроджобовете (Фарадеев ефект). Така катафорезното покритие дефакто постига 100% покритие на обработваните детайли. В допълнение се запазват естетическите и декоративни качества. След това лесно и бързо могат да се използват други методи за боядисване, включително и нанасяне на различни или контрастни цветове.

Свържете се с нашия екип, за да ви покажем най-добрите и разходоефективни за вашия бизнес продукти и услуги, предлагани от AABO. Ще се радваме да ви подкрепим в намирането на най-подходящите решения!

Катафореза - цена от “Спрейтех”

Оборудването и инсталацията за катафореза и цената им зависят от нуждите на вашия бизнес. Нашият квалифициран екип ще ви консултира за най-добрите и икономични решения, така че да получите оптимални резултати при най-ниски експлоатационни разходи.

Технологията на катафорезата ще доведе до повишаване на качеството и съществено намаляване на разходите на вашата организация. Също така ще подобрите съществено и екологичните характеристики в производствения процес.

Целият процес се управлява лесно от компютър, така че могат да се направят конкретни настройки, съобразени изцяло с вашата дейност.

Ние сме оторизиран дистрибутор на лидера в областта AABO и гарантираме най-добра оферта за катафореза и цена в България.

Използвайки този уебсайт, вие давате разрешение за използване на бисквитки За повече информация!