Меню
Your Cart

Прахово боядисване

Защо да изберете прахово боядисване пред течно боядисване?

Праховото боядисване е сред най-иновативните подходи в сферата на боядисването. То има куп предимства, сред които са безопасната работна среда при извършване на процеса, икономия на материали, труд и време, висока екологичност и не на последно мястото - резултатите са изключителни, а цветът плътен и наситен.

Как се постигат всички тези неща:

 • Икономичност: за разлика от течните лакове, при които голяма част от материала се унищожава и е негоден за ползване в процеса на боядисване, праховите бои имат близо 100% оползотворяемост. Икономия се прави и от:
  • отоплението - тъй като вентилационните системи и филтри отвеждат замърсения въздух;
  • материал – не са нужни разредители и други смеси за допълване на боята;
  • време и усилия – един човек може бързо и лесно сам да боядиса желания елемент, а благодарение на пещите печенето и съхненето стават за 15-20 мин.
 • Качество: в сравнение с течните бои, при които се изисква по-сериозна подготовка и квалификация, с праховите може да се справи всеки. В рамките на 2-3 дни и начинаещият бояджия, може да се превърне в професионалист. Качеството на праховите бои е много високо и те образуват плътно и здраво покритие, като след това боядисаният детайл може безпроблемно да се обработва и реже допълнително.
 • Екологичност: не на последно място е високата екологичност на праховите бои, тъй като след отварянето им те веднага са годни за употреба, без да се налага смесване с разтворители или химикали. Напълно безвредни са за човека и околната среда.

Пистолет за прахово боядисване и бои за прахово боядисване

Боядисването с прахови частици изисква конкретно оборудване – пистолет за прахово боядисване, който може да бъде вграден в ръчна машина за прахово боядисване или в цялостна автоматизирана система.

WAGNER предлагат 2 типа пистолети за прахово боядисване - електростатични и трибостатични.

 • Стандартен Corona пистолет, който генерира високо напрежение (чрез каскадата за високо напрежение интегрирана в тялото пистолета). По този начин, заредената с отрицателен електрически заряд прахова боя се насочва към заземения детайл от мощен електрически заряд за перфектно и равномерно качество на покритието.
 • При TRIBO-пистолета, наелектризирането на праха става не по електрически път, а вследствие неговото триене в тръбата на пистолета. Това допринася за безпроблемно проникване на полимерния прах в по-труднодостъпни места (детайли със множество заварки, ъгли и кухи зони). Този пистолет е изключително подходящ и за пребоядисване на детайли без образуване на кратери по тях. Друго предимство на Tribo-пистолетите е възможността да се постигане при необходимост значително по-голяма дебелина на покритието (до 300 µm).

Пистолетите за прахово боядисване работят с конкретен тип боя – прахова боя (суха високотехнологична смес от пигменти и смоли).

Цената на боя за прахово боядисване може да варира в зависимост от нейния вид и количество, като най-общо се категоризира по следния начин :

 • Епоксидни покрития: имат много добра здравина на покритието с отлична издръжливост при удар / надраскване и добра антикорозионна защита. Прилагат се върху детайли само за вътрешна експлоатация и намират приложение в индустриалната екипировка, автомобилните части и метални компоненти
 • Полиестерни покрития: най-широко използвани за външна експлоатация поради високата им резистентност срещу UV лъчи, както и много добри физични и механични показатели. Намират приложение при покрития на фасадни елементи, алуминиева дограма, градински мебели, оградни съоръжения, автомобилни принадлежности и др.
 • Епоксидно-полиестерни покрития: комбинация от епоксидни и полиестерни смоли, като комбинират предимствата и недостатъците си. Намират приложение за покрития на офис обзавеждане, стелажи, радиатори, домакински уреди и пр. предмети, които впоследствие не са изложени пряко на външни атмосферни въздействия

Както при течните бои, праховата боя се предлага във всички цветове по RAL стандарт за външно и вътрешно приложение и много други специални ефекти - гланц, полу-гланц, мат, едри и дребни структурни покрития, металици, ковани, т.н.

Освен здравината, друго й предимство е, че не се нуждае от допълнителни разтворители и смесители и е напълно безопасна за употреба. Тя е благоприятна за околната среда, поради ниските / нулеви нива на ЛОС*, което значително намалява разходите за вентилационни съоръжения.

*Леснолетливи Органични Съединения

Професионален пистолет и машина за прахово боядисване WAGNER

Професионалната машина и пистолет е сред задължителното оборудване за прахово боядисване за бързо, лесно и качествено боядисване на малки и големи серии, даже и при честа смяна на цветове.

Сред най-търсените и реномирани производители на машини за прахово боядисване е немската компания WAGNER, която е доказан лидер на пазара в сферата на професионалното боядисване.

Сред богатия асортимент от продукти на WAGNER в нашия онлайн магазин ще откриете пистолети и машини за прахово боядисване, които се отличават с висока икономичност и автоматизация за бърза, лесна и висококачествена работа.

Мултифункционалните системи за прахово боядисване на фирма WAGNER имат опция за самопочистване, имат интуитивно контролно табло и позволяват запаметяване на настройките за оптимална работа, възпроизводими резултати и перфектно качество на покритието.

Чист и икономичен процес с камера за прахово боядисване

За чиста работна среда, малко овърспрей, оптимално оползотворяване на праховата боя и перфектно качество на покритието, се нуждаете и от камера за прахово боядисване.

Камерите на WAGNER разполагат с мощни аспирационни системи, механизми за филтриране на въздуха и са изключително функционални, като предоставят възможност за рециклиране на праха и оползотворяването му до 100% с автоматизирани процеси на почистване.

Пещ за прахово боядисване

За устойчиво и здраво покритие, праховата боя трябва да се изпече в пещ на висока температура.

След нанасяне на праховото покритие, детайлът се вкарва в специална термична пещ, съобразена спрямо размерите на боядисваните детайли. Потокът на горещия въздух в пещта за прахово боядисване е от долу-нагоре, което гарантира равномерно нагряване на детайлите по цялата им повърхност.

Когато температурата на детайла / праха достигне температурата на топене, прахът започва да се топи и разтича, образувайки непрекъснат течен филм, който в последствие се втърдява, за да осигури устойчиво и здраво покритие.

Температурата и времето за изпичане зависят от вида прахова боя. Обикновено праховите бои се втвърдяват при температури от 180-200°C в продължение на 10 до 15 минути.

Прахово боядисване – цени и избор на подходящо оборудване

Виждате, че процесът на боядисване с прахови частици изисква определен набор от професионално оборудване.

В зависимост от вашите цели и детайли за боядисване можете да си закупите всичко необходимо при нас на конкурентни цени – от прахови бои, пистолети, машини, камери и пещи до цялостни системи за прахово боядисване.

Всички наши продукти имат доказан произход и гаранция от производителя. Предлагаме демонстрация, обучение за работа с машините, както и аксесоари, резервни части и сервизно обслужване.

Ако имате някакви колебания или въпроси, се свържете с нас, за да ви насочим към най-подходящото оборудване съобразно вашите нужди.

ICF Интегрирани Компактни Филтърни кабини са произведени от неръждаема стомана и са п..
0.00 лв.
без ДДС:0.00 лв.
РЕМ-Х1 обединява перфектен баланс, максимален експлоатационен живот, както и оптимално боравене. Пер..
0.00 лв.
без ДДС:0.00 лв.
Марка: WAGNER
Най-иновативният прахов център WAGNER SuperCenter EVO – за висока производителност, първокласно кач..
0.00 лв.
без ДДС:0.00 лв.
Бояджийски пистолет с горно казанче PEM-X1 CG предлага, благодарение на опростена манипулация и перф..
0.00 лв.
без ДДС:0.00 лв.
Corona автоматични пистолети PEA-C4 за автоматично нанасяне на прахови покрития. Високо напрежение -..
0.00 лв.
без ДДС:0.00 лв.
­­Кабини за ръчно прахово боядисване, позволяващи до 96-98% рециклиране и използване на праховите бо..
0.00 лв.
без ДДС:0.00 лв.
­SprayPackE - автоматично управление - e идеалното решение за преоборудване на стари и ръчни линии з..
0.00 лв.
без ДДС:0.00 лв.
За оборудването на камери за автоматизирано прахово боядисване фирма WAGNER предлага 2 стандартно пр..
0.00 лв.
без ДДС:0.00 лв.
Марка: Euromask
Силиконови тапи EC със заоблена глава за защита на отвори, щифтове и резби ; устойчиви на температур..
0.00 лв.
без ДДС:0.00 лв.
PXE прахов център за захранване с прахова боя (без система за автоматично добавяне на свежа боя) ..
0.00 лв.
без ДДС:0.00 лв.
Уред за измерване на дебелината на покритието ETARI MD-700 Уред за измерване на дебелината на покритието ETARI MD-700
ТОП продукт
Дебеломерът MD 700 позволява бързо и надеждно измерване на дебелината на прахово или течно нанесен..
288.00 лв.
без ДДС:240.00 лв.
Дебеломерът MD 888 позволява бързо и надеждно измерване на дебелината на прахово или течно нанесен..
336.00 лв.
без ДДС:280.00 лв.
Показва 1 до 12 от 49 (5 страници)
Използвайки този уебсайт, вие давате разрешение за използване на бисквитки За повече информация!